Fehmi Koru*
İsrail istihbaratı -Mossad, Shin Bet, askeri istihbarat- eskisi kadar becerikli değil de, İsrail’in iş insanlarının istihbaratı daha mı kuvvetli?
Hamas militanlarının 7 Ekim günü Gazze’den çıkıp eylem yapacaklarından İsrail’in istihbarat örgütlerinin haberi olmadığı söyleniyor. Medyaya bakılırsa, bu konu, İsrail’de bayağı tartışılmış. Özellikle ölenler ile rehine alınanların aileleri bundan dolayı Netanyahu’yu suçluyorlar…
Ben daha ilk günden bu bilgiye pek inanmadım, inanmadığımı burada da ifade ettim.
Şimdi ise yeni bir bilgi dünya medyasına ulaştı: Meğer İsrailli bir veya birkaç iş insanı, Hamas’ın 7 Ekim günü böyle bir eyleme başvuracağından haberdar olarak borsada alım-satım yapmış ve o sayede servetine servet katmış.
‘Komplo teorisi’ gibi geldi, değil mi?
Aynı türden bir bilgi, ABD’de ‘yüzyılın felaketi’ olarak görülmüş ve yalnız o ülkenin kimyasını değiştirmekle kalmamış, bütün dünyayı da derinlemesine olumsuz etkilemiş 11 Eylül (2001) uğursuz eylemleri sonrasında da duyulmuştu.
Sıcağı sıcağına o bilgiyi yazdığımda da birileri “Komplo teorisi bu” diye tepki vermişlerdi.
O günlerde şunları yazmıştım:
“6-7 Eylül (2001) günlerinde, Şikago borsasında, United Airlines şirketine ait hisseler her zamankinden fazla işlem görmüş. Enstitü, ‘Birkaç gün sonraki saldırıları bilebilecek durumdaki biri, bu içerisinden bilgi sayesinde, yaklaşık beş milyon dolar kazanmış olmalı’ tespitini yapmakta… Aynı durum, Şikago’da, 10 Eylül günü, bu defa American Airlines için gerçekleşmiş ve bir çırpıda el değiştiren hisselerle birileri dört milyon dolar kazanmış… Şikago borsasında işlem gören diğer havayolları hisse senetlerinde bir olağanüstülük yaşanmazken, 11 Eylül’de adları sık geçecek United ve American firmaları senetleri normalin tam altı katı işleme nail olmuş…” [Yeni Şafak, 23 Ekim 2001. Bu yazı 11 Eylül: O Kader Sabahı kitabımda da var, s. 111.]
Alıntıda geçen ‘enstitü’ İsrail’deki ‘Herzliyah International Policy Institute for Counter-terrorism’ kurumu. Enstitü, eylemden on gün sonra, 21 Eylül 2001 tarihinde, ‘Kara Salı: Dünyanın en büyük içeriden bilgilenme tezgahı’ adlı bir raporda bu bilgiyi vermişti.
Yalnızca havayolu firmaları değil, yıkılan ikiz kulelerde merkezi bulunan Morgan Stanley Dean Witter & Co. ile Merrill Lynch & Co. firmalarının hisseleri de, eylemden önceki hafta olağanüstü ilgiye mazhar olmuş…
Rapor, Merrill Lynch için, “Bu işlemlerden 11 bini ‘içeriden bilgi’ sayesinde olmuşa benziyor” sonucuna varmıştı.
Peki ya şimdiki “İsrailli iş insanları Hamas saldırısını biliyor olmalı” bilgisi nereden?
Amerika’da 11 Eylül’de olan bitenin bilgisi İsrail’den gelmişti, İsrail’de 7 Ekim’de meydana gelen olayın bilgisi de Amerika’dan kaynaklanıyor.
Columbia Üniversitesi ile New York Üniversitesi (NYU) hocalarından Prof. Joshua Mitts ile Prof. Robert J. Jackson Jr., ‘Trading on Terror?’ (Terörü ticarete çevirmek?) adlı raporlarında, Hamas eyleminin hemen öncesinde meydana gelen olağanüstülükleri irdeliyorlar.
Borsa dilinde ‘short selling’ (açığa satış) denilen bir yöntemle, olağanüstü bir gelişme olacağı bilgisiyle, ucuza alıp pahalıya satış yapılabiliyor. Ülkede geniş çaplı yatırım için başvurulan ‘Israel-Exchange-Traded Fund’ zemininde her gün ikibin kadar açığa satış işlemi yapılırmış. Amerikalı hocalar, 2 Ekim günü işlem sayısının 227 bin hisseye çıktığını saptamışlar.
Hocalar, 7 Ekim öncesinde meydana gelen açığa satıştaki müthiş artışın bir benzerinin başka önemli dönüm noktalarında yaşanıp yaşanmadığını da araştırmışlar. 2014 İsrail-Gazze savaşında, Covid döneminde, halkın sokaklara döküldüğü yargıda yapılmak istenen değişiklikleri protesto gösterilerinde…
Vardıkları sonuç şu: Ekim ayının başlarında açığa satış hareketliliği daha önceki benzer olaylar öncesinde hiç yaşanmamış; “Bu defa gerçekten olağanüstü bir hareketlenme söz konusu” demekte iki Amerikalı profesör.
11 Eylül (2001) uğursuz eylemleri öncesi ticari hareketlenmeyle 7 Ekim (2023) öncesindeki hareketlenme arasında bir fark var: ABD’de birden fazla firma ve şahıs olacağı öngörerek açığa satış yoluyla işlem yapmışken, İsrail’deki 7 Ekim’in geleceğini öngörerek piyasayı hareketlendiren galiba tek bir işlemci.
Raporda, “Yapılan ticari işlem bir tesadüf değil, bir taktik; saldırının geleceğini bilen birinin taktiği” tespiti de yer alıyor.
İsrail’deki konuyla ilişkili kurum, raporun açıklanması sonrasında, olağanüstü yoğun işlemin kendilerinin de dikkatini çektiğini ve konuyu araştırdıklarını açıklamış.
Mossad, Shin Bet, askeri istihbarat gibi birimler saldırıları olduktan sonra öğreniyor ve fakat borsada işlem yapanlardan biri -herhalde burnu hassas biri- geleceği tahmin ederek servetine servet katıyor.
Olacak şey mi bu?
İsrail’in Haaretz gazetesi saldırılar olacağının önceden farkına varıldığını yazdı.
Dünyanın başına büyük dertler açan 11 Eylül uğursuz eylemlerinin olacağı bilgisine sahip olanların varlığı da bir süre sonra ortaya çıkmıştı.
Olan Gazzelilere oluyor.
*Bu yazı fehmikoru.com adresinden aynen alınmıştır.