Hollanda’dan sürpriz karar! Türk vatandaşlarına zorunlu olacak

Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (IND), 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren daimi oturma izni başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir uyum kontrolüne tabi tutulacağını duyurdu.

Hollanda’daki Türk kökenli kuruluşlar, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Ortaklık Anlaşması ile uyumlu olmadığını savunarak karara tepki gösterdi. Avukat ve göç uzmanı İsmet Özkara, bu düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu ve konuyu mahkemeye taşıyacaklarını belirtti.

TÜRK GÖÇMENLERE ‘UYUM’ DAYATMASI

Hükümet, 2025 yılından itibaren uygulanacak olan kararın, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda ile uyumlaştırılması amacıyla” 2022 yılında hayata geçirileceğini vurguladı.

Dönemin Sosyal işler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uyum zorunluluğunu şu sözlerle savunmuştu:

“Birçoğunun işi var ve toplumda aktif durumdalar ancak bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar.”

SINAVDA BAŞARISIZ OLANLARA HOLLANDA VİZESİ VERİLMEYECEK

Türkiye’deki Hollanda temsilcilerinde kursa giden Türk vatandaşları, B1 düzeyinde dil bildiklerini ve ülke kültürünü tanıdıklarına ilişkin bir sınava girmek zorunda. Sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmiyor.

TÜRK VATANDAŞLARINA İSTİNA UYGULANIYORDU

2020 yılına kadar Hollanda tarafından Türk vatandaşlarına ikili anlaşmalar uyarınca istisnai ayrıcalık uygulanıyordu. Türkiye ile eski adı Avrupa Topluluğu olan AB arasında 1963 yılında imzalanan ortaklık anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol, Hollanda’da Türk vatandaşlarına yönelik herhangi bir zorunlu dayatmaya izin vermiyor. Ancak Hollanda hükümeti, 2016 yılındaki başarısız darbe girişimi sonrası artan sığınmacı akınını gerekçe göstererek, uyum sınavını gündeme taşıdı.

‘‘SIĞINMACILAR ANLAŞMAYI İHLAL EDEBİLİR’’

Hollanda hükümeti, Türkiye’de büyük bir azınlığı oluşturan sığınmacı sorununu dile getirerek, Avrupa Adalet Divanı tarafından 2014 yılında verilen “baskın bir kamu yararı nedeni ile ortaklık anlaşması hükümlerinin ihlal edilebileceği” yönünde karar aldı.

Bu doğrultuda, Türkiye – AB Ortaklık Anlaşması’nın bazı hükümlerini görmezden gelerek bu zorunluluğun getirildiğini bildirdi.

HOLLANDA’DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARINI DA KAPSAYACAK

BBC Türkçe’ye konuşan avukat İsmet Özkara’ya göre, daha sonra aile birleşimi ile Hollanda’ya gelecek olan Türk vatandaşlarına uygulanan uyum sınavı zorunluluğunun, Hollanda’da yaşayanları kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade etti. Uyum sınavından geçemeyen Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025’ten süresiz oturma izin hakları ellerinden alınacak. Bu uygulama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından büyük olumsuzlukları içerdiğini belirten Özkara’ya, Hollanda’da yasal olarak 5 yıl süre kalan Türk vatandaşları, bu sürenin sonunda kalıcı oturma hakkına sahip olduğunu belirtti. AB genelinde geçerli olan bu süresiz oturum izniyle, kalıcı iş sözleşmesi, kredi, konut edinme gibi AB vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanılabiliyor.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir